Toekomstgericht fokken met gehouden vogels
voor het behoud van de oorspronkelijke genetische diversiteit
Het houden en fokken met vogels is een liefhebberij waar veel mensen hun voldoening in vinden en fysiek actief blijven. Vele houden er bijzondere collecties op na en een succesvolle fok is dan prachtig. Echter er schuilt ook een keerzijde; inteelt. Van sommige rassen of collecties vogels is het aantal fokdieren beperkt. De kans is dan groot dat er met verwante dieren wordt gewerkt. Dit geeft risico’s voor vruchtbaarheid en vitaliteit. De internationale uitwisseling van dieren wordt moeilijker door nieuwe wet en regelgeving. Bloedverversing vanuit de wildpopulatie is niet toegestaan.
Wat kunnen we doen om de genetische diversiteit bij onze dieren zo ruim mogelijk te houden?
Om antwoord te geven op deze vraag organiseert KleindierNed een symposium over dit onderwerp. Dit doen we op 23 november.
Aan bod komen de risico’s met voorbeelden. Nationaal en internationaal zijn onderzoekers bezig met oplossingen. Zij delen met ons hun kennis en ervaring.
Zorgvuldig opgebouwde collecties dreigen zonder ingrijpen te verdwijnen. Ons levend erfgoed, o.a. oude kippenrassen komt in de knel. Maar dat geld zeker ook voor veel andere soorten waaronder fazanten, eenden, parkieten en papegaaien. Er zijn inmiddels mooie initiatieven zoals voor fokregistratie, fokprogramma’s en spermabanken. Maar is dat genoeg?
We bespreken deze dag voorbeelden van landen waar georganiseerd uitwisseling van fokmateriaal met de wildpopulatie mogelijk gemaakt is. Dit alles ook om herintroductie van dieren te kunnen waarborgen.
Kortom, het wordt een boeiende dag met bijzondere initiatieven. Deze dag is voor iedereen die geïnteresseerd is in het in stand houden gehouden vogels, van fazanten tot parkieten, van hoenders tot watervogels.
Programma en gastsprekers worden later bekend gemaakt.