Testen van eieren van hobbykippen

Testen van eieren van hobbykippen

Het Voedingscentrum, de NVWA en het RIVM adviseren het eten van eieren van hobbykippen te beperken omdat deze PFAS kunnen bevatten. Zo lang niet duidelijk is wat de bron is van de vervuiling, via de lucht, het water, het voer en hoe ernstig de vervuiling is bij de eieren van individuele kippen, is een ander advies niet mogelijk. Waarom is er nog niet meer bekend over deze vervuiling. Al jaren is er sprake van mogelijke vervuiling in hobbyeieren. Er wordt onderzoek gedaan door RIVM naar de oorzaken en er is onderzoek gedaan in Zuid-Holland, maar er is nog steeds veel onbekend.

En wat betekent dit voor vervuiling van andere eieren, bijvoorbeeld van (biologische) uitloopkippen, of van vlees- en akkerbouwproducten? Is de hobbykip de kanarie in de kolenmijn?

KleindierNed doet een oproep voor verder onderzoek en voor het gratis kunnen testen van eieren van hobbykippen en de resultaten beschikbaar te stellen voor onderzoek. Nu kost het testen €269,50.

Woordvoering: Sible Westendorp 06-51206439