Vogelgriep

Vogelgriep

Vogelgriep gaat niet meer weg

Sinds de uitbraak van vogelgriep in 2003 hebben hobbydierorganisaties zich ingezet om de gevolgen voor onze dieren te beperken. Preventieve ruimingen zijn hiermee van de baan. Maar hoe kunnen we onze dieren zo goed mogelijk beschermen? Want duidelijk is dat bijna ieder jaar besmette wilde vogels vanuit Azië via Centraal-Europa Nederland bereiken. Afschermen helpt, maar is voor de vogels geen prettige optie, zeker niet nu dit permanent lijkt te worden. Wij willen dan ook af van de verplichting tot afschermen en het aan de houder zelf laten hoe hij zijn dieren wil beschermen.

Al sinds oktober 2020 zijn er besmettingen bij wilde vogels. Het lijkt erop dat de ziekte niet meer weg gaat.  Vaccinatie zou een oplossing kunnen zijn. Wij hebben de mogelijkheden hier samengevat. Van belang is dat de Europese Commissie ontheffing gaat verlenen voor het preventief vaccineren in de commerciële houderij zodat veelbelovende nieuwe vaccins getest kunnen worden en commercieel geproduceerd.  Wij hebben ervoor gezorgd dat wettelijk deze mogelijkheid aanwezig is in de Europese regelgeving. Nederland wil dit al, nu lijkt Frankrijk zich hier ook voor te willen inzetten. Wij hebben de Tweede Kamer geïnformeerd over onze opstelling. Lees hier. Inmiddels zien we enige beweging. In een brief aan de Tweede Kamer meldt minister Schouten dat zij met de sectorpartijen in overleg gaat over preventieve vaccinatie. Ook in Brussel zien we beweging. Wij zorgen ervoor dat KleindierNed hierbij betrokken is.

Commerciële Pluimveehouders willen meer controle op hobbypluimveehouders

Twee commerciële pluimveehouders in Overijssel willen meer controle bij hobbyhouders. Deze commerciële houders bevinden zich in de zone rond de hobbypluimveehouder waar vogelgriep uitbrak en waar de dieren inmiddels geruimd zijn. Door de maatregelen die gelden in deze zone lijden deze commerciële houders financiële schade. Zij willen betere controle op de afschermplicht en het pluimvee  van hobbyhouders elk kwartaal screenen. Liefst zien zij dat alle houders van november tot februari alle pluimvee binnenhouden. 

KleindierNed, de belangenbehartiger van hobbypluimveehouders stelt dat de voorgestelde maatregelen het probleem niet oplossen. Lees hier onze reactie.